Vlaamse start-up werkt aan coronavaccin​

March 21, 2020

Het Vlaamse biotechbedrijf Ziphius Vaccines, opgericht door ondernemer Chris Cardon, zet alles op alles om binnen enkele maanden een COVID-19-vaccine klaar te hebben om te testen op mensen.

Het vaccin is gebaseerd op mRNA-technologie. Bij een klassiek vaccin worden onderdeeltjes van een bacterie of een virus ingespoten, zodat het lichaam immuunstoffen kan aanmaken en zich wapent tegen een aanval. Ziphius, genoemd naar een zeldzame spitssnuitdolfijn, pakt het helemaal anders aan. ‘We maken van het lichaam een medicijn- of vaccinfabriekje‘, zegt oprichter en CEO Chris Cardon.

Ziphius vertrekt van mRNA (messenger RNA) dat het in het lichaam injecteert. Dat is een soort code die cellen instructies geeft om eiwitten aan te maken. Dat zijn specifieke stoffen die een verstoord lichaamsproces recht trekken of - in het geval van een vaccin - stoffen die als antigen fungeren en waartegen het lichaam een afweerreactie oproept. In het geval van Covid-19 wordt die instructiecode opgesteld op basis van de genetische informatie van de ziektekiemen.

Media_Chris Cardon zet alles op alles.jp

Zikavirus

De technologie werd ontwikkeld aan de Gentse universiteit en leverde eerder al een vaccin tegen het zikavirus op. ‘Dit kan toepasbaar zijn voor een vaccin tegen Covid-19’, klinkt het. De benadering van Ziphius is vergelijkbaar met die van het Amerikaanse Moderna Therapeutics, dat al gestart is met patiëntenproeven voor zijn vaccin. Het zou onredelijk zijn mochten we het met onze kennis niet proberen.

Zo ver staan Cardon en co. nog niet, maar bijna alle middelen worden op dat project gezet. ‘Het zou onredelijk zijn mochten we het met onze kennis niet proberen. 80 procent van onze mensen is ermee bezig.’

Cardon hoopt binnen een vijftal maanden een product klaar te hebben dat op mensen getest kan worden. Als dat succesvol afloopt, is het aan andere farmabedrijven om erop verder te werken. Ziphius telt 14 werknemers, wat tegen het jaareinde zal oplopen tot boven 20. 'Hoe meer volk, hoe sneller we kunnen schakelen. Maar we wachten nog op twee nieuwe, Duitse collega’s. We willen die zo snel mogelijk naar hier halen, maar dat is dezer dagen niet eenvoudig.’

Marc Coucke

Chris Cardon en een West-Vlaamse ondernemersfamilie staken samen 6 miljoen euro in de start-up.

Ziphius werd vorige zomer opgericht door serieel ondernemer Chris Cardon. Hij en een West-Vlaamse ondernemersfamilie staken er zowat 6 miljoen euro in. Apothekerszoon Cardon stampte als twintiger Mooss Pharma uit de grond, bouwde het uit tot een bedrijf van 120 man en verkocht het aan Omega Pharma. Daarna volgde - samen met Marc Coucke - een avontuur met het dierengeneesmiddelenbedrijf Ecuphar, dat op de Londense beurs een kleine 100 miljoen pond waard is.

By: Jan De Schamphelaere

Picture: Emily Elleboog

This article was published in "De Tijd" on March 21, 2020.

https://www.tijd.be/ondernemen/farma-biotech/vlaamse-start-up-werkt-aan-coronavaccin/10215890.html